Blogginnlegg

Hvorfor kvinnesak og sminke hører sammen

Det er kvinnedagen i dag, og det fortjener et innlegg om feminisme og bruk av sminke. For meg går begge deler hånd i hånd og jeg kan ikke fatte hvorfor det ikke skulle det!

Jeg har aldri ansett meg selv som en feminist, men i følge min kjære ektemann er jeg det. Ikke ut i fra "de gamle/tenkte" kriteriene om en feminist som lar alt kroppshår vokse vilt, styrer unna alt som minner om sminke og "forskjønnende" produkter, som utvikler buskete øyenbryn som gror ned mot øyelokket, som aldri farger håret når det blir grått - kanskje med unntak av en farge som skriker "JEG BRYR MEG IKKE!!!", går kun i praktiske bomullstruser fordi det holder PH´en i underlivet fornøyd, som med overlegg utvikler lange pupper av mangelen på en god BH, og som snakker dritt om alt det menn gjør feil.

Jeg blir ansett som feminist av min mann, nettopp fordi jeg liker det motsatte av stereotypien. Feminisme er for meg en tankemåte, og noe du formidler ved måten du velger og stiller krav på - hva du finner deg i og forventer. Både av deg selv og omverden. Om kvinner i verden bruker sminke og fjerner kroppshår  - det er helt irrelevant i forhold til kvinnesaken. Så lenge du velger det selv! Så lenge du vet hvorfor du gjør det. Å leve et bevisst liv krever tankekraft.

Sminke er en statement

"Sminke" har vært brukt av mennesker siden vi fant ut at det er spennende å tagge på hulevegger, og har vært brukt religiøst, praktisk, kulturelt, forskjønnende og medisinsk helt siden. For meg som makeup artist har sminke aldri vært noe annet enn en kreativ kanal og en statement - noe du velger å bruke (eller ikke) for å uttrykke noe, dempe noe, fremheve noe eller skjule, akkurat som med klær, fargebruk, typen hus du bor i, de tingene du velger å omgi deg med, omgangskretsen din, hobbyene dine, jobben din, utdannelsen din etc. Det sier noe om deg - enten du velger å forholde deg til det eller ikke.

Hva man trenger

Det teiteste jeg hører er utsagn som; "du trenger da ikke sminke du som er så pen/ung" etc. Det handler da ikke om hva man trenger! Jeg har skrevet noe om dette før også, og sier det gjerne igjen fordi det provoserer meg skikkelig. Sminke er ikke noe kvinner eller menn MÅ bruke fordi man TRENGER det - da forutsetter det en oppfattelse av at man ikke er bra nok som man er. For meg er først og fremst sminke et kreativt uttrykk, og noe man kan leke seg med og skape form og farge med på lik linje med å tegne, male, skrive, lage musikk eller andre utryksformer - enten jeg sminker meg selv eller andre. Kunsten med sminke er å definere hvorfor man ønsker å bruke det, hva man ønsker å oppnå med det,  og hvordan man får det til. Enten du ønsker å bruke sminke til å dekke arr og pigmentforandringer, se mer våken ut eller endre ansiktet ditt totalt ved å flytte skygger og skape nye konturer. 

Med dette ønsker jeg å gratulere alle flotte kvinner der ute med dagen - enten du er en aktiv "stereotyp" feminist, en forfengelig diva, en menstruerende kvinne i et skur i Nepal, står på barikadene eller kjemper en stille kvinnekamp hjemme bak lukkede dører. Vi er ikke i mål enda - stå på videre alle sammen! Og så kan vi selv velge om vi vil kjempe videre med leppestift på eller ikke;)

Gratulerer med kvinnedagen!